Diane Keaton

Keaton, ABD’nin Kaliforniya eyaletine bağlı Los Angeles şehrinde doğdu. Oyunculuk kariyerine tiyatro sahnesinde başladı. Beyazperdeye ilk adımını 1970 yılında Lovers and Other Strangers filmi ile atan Keaton’u geniş kitlelere duyuran film, 1972 yılında Michael Corleone’nin eşi Kay Adams rolününü canlandırdığı Baba (The Godfather) filmi oldu.

Diane Keaton (d. 5 Ocak 1946), ABD'li sinema oyuncusu, yapımcı ve yönetmen.

Diane Keaton

Doğum adı Diane Hall
Doğum 5 Ocak 1946 Kaliforniya, ABD
Meslek Aktris, Oyuncu, Yapımcı, Yönetmen
Etkin yıllar 1970-günümüz  
BAFTA Ödülleri En İyi Kadın Oyuncu 1978 Annie Hall
Akademi Ödülleri En İyi Kadın Oyuncu 1977 Annie Hall
Altın Küre Ödülleri En İyi Kadın Oyuncu - Müzikal veya Komedi 1978 Annie Hall
2004 Something's Gotta Give

Kariyeri

Keaton, ABD'nin Kaliforniya eyaletine bağlı Los Angeles şehrinde doğdu. Oyunculuk kariyerine tiyatro sahnesinde başladı. Beyazperdeye ilk adımını 1970 yılında Lovers and Other Strangers filmi ile atan Keaton'u geniş kitlelere duyuran film, 1972 yılında Michael Corleone'nin eşi Kay Adams rolününü canlandırdığı Baba (The Godfather) filmi oldu. Ancak kariyerini şekillendiren filmler, Woody Allen'ın yönettiği ve kendisiyle başrollerini paylaştığı filmler oldu. 1972 yılında Play It Again, Sam ile başlayan bu seriyi takip ettiren Sleeper (1972) ve Love and Death (1975) filmleri, onu komedi oyuncusu kategorisine sokmaya yetti. Woody Allen ile çektiği dördüncü film olan Annie Hall (1977), ona en iyi kadın oyuncu dalında oscar ödülü kazandırdı.

Annie Hall 'da canlandırdığı karakterle anılmaktan korkan Keaton, bu filmden sonra birbirinden farklı birçok karakterlere hayat verdi. Looking for Mr. Goodbar (1977) ile drama oyunculuğundaki başarısını yeniden gösterme fırsatı buldu. Reds (1981) ve Marvin'in Odası (1996) ile Akademi Ödüllerine yeniden aday olmayı başardı. Ayrıca Gelinin Babası (1991), İlk Eşler Kulübü (1996), Aşkta Her şey Mümkün (2003) gibi popüler filmlerde de rol aldı. Keaton, oyunculuk kariyerine aktif olarak devam etmektedir.

Diane Keaton

Filmografi

Yıl Film Oynadığı Rol Diğer Notlar
1970 Lovers and Other Strangers Joan Vecchio  
1972 Baba Kay Adams  
Play It Again, Sam Linda Christie  
1973 Sleeper Luna Schlosser  
1974 Baba 2 Kay Adams  
1975 Love and Death Sonja  
1977 Annie Hall Annie Hall Akademi Ödülleri - En iyi kadın oyuncu
Looking for Mr. Goodbar Theresa Dunn  
1978 Interiors Renata  
1979 Manhattan Mary Wilkie  
1981 Reds Louise Bryant Akademi Ödülleri - En iyi kadın oyuncu adayı
1984 The Little Drummer Girl Charlie  
1986 Crimes of the Heart Lenny Magrath  
1987 Radyo Günleri New Year's Singer Cameo  
Baby Boom J.C. Wiatt  
Cennet Belgesel film, aynı zamanda senarist/yönetmen  
1988 İyi Anne Anna Dunlap  
1990 Baba 3 Kay Adams  
The Lemon Sisters Eloise Hamer  
1991 Gelinin Babası Nina Banks  
1993 Manhattan Murder Mystery Carol Lipton  
1995 Gelinin Babası 2 Nina Banks  
1996 İlk Eşler Kulübü Annie Paradis  
Marvin'in Odası Bessie Greenfield Akademi Ödülleri En iyi kadın oyuncu adayı
1999 The Other Sister Elizabeth Tate  
2000 Hanging Up Georgia Mozell Aynı zamanda yönetmeni
2001 Town & Country Ellie Stoddard  
2003 Aşkta Her şey Mümkün Erica Jane Barry Akademi Ödülleri En iyi kadın oyuncu adayı
Fil   Yapımcı
2005 The Family Stone Sybil Stone  

http://www.imdb.com/name/nm0000473
http://filimkaresi.net/
Diane KeatonDiane KeatonDiane KeatonDiane KeatonDiane KeatonDiane KeatonDiane KeatonDiane KeatonDiane KeatonDiane Keaton
http://www.sinemanostaji.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.